Dolegliwości przewodu pokarmowego zaczynają powoli być uważane za jedną z chorób cywilizacyjnych. Zapominamy, że niewłaściwa dieta, spożywanie posiłków w pośpiechu czy życie w stresie wpływają na pogorszenie stanu flory bakteryjnej w naszych jelitach. Częste, nawracające bóle brzucha, regularne zaparcia lub biegunki, dokuczliwe wzdęcia to tylko niektóre z przykrych dolegliwości, jakich możemy doświadczyć. Czym są spowodowane? Częstą przyczyną takiego stanu rzeczy jest grzybica jelit. Jak powstaje?
Jeśli w ostatnim
czasie nasza odporność znacznie spadła lub przez dłuższy czas
braliśmy antybiotyki tworzymy w swoim organizmie środowisko idealne
do rozwoju wszelkiej maści grzybów, a w szczególności Candida
albicans. Jeśli do tego zaczynamy odczuwać przemożna ochotę na
słodycze możemy być pewni, że w naszych jelitach rozpanoszyła
się grzybica.
Szczególnie
narażeni na tę chorobę są cukrzycy, pacjenci z AIDS, chorzy na
wrzody czy nowotwory, pacjenci po przeszczepach (przyjmujący
immunosupresanty).
Grzybicę jelit
diagnozuje się poprzez wykonanie kolonoskopii lub gastroskopii. W
niektórych przypadkach pomaga już badanie wzrokowe zmienionych
chorobowo okolic, częściej jednak pobiera się materiał do
badania, by w laboratorium określić rodzaj grzyba.
Jak z nią walczyć?
Pierwszym krokiem
powinno być wyeliminowanie z diety cukrów prostych – są świetną
pożywką dla grzybów. Ostatecznym krokiem w terapii jest podawanie
antybiotyków. Aby nadmiernie nie wyjałowić sobie przewodu
pokarmowego zaleca się równoczesne przyjmowanie probiotyków, by
dbać o florę bakteryjna w naszych jelitach. Przy długotrwałej
farmakoterapii podaje się również preparaty grzybobójcze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz